la vest de est / la est de vest

Autori invitați la ediția a XII-a

FILTM- Ales Mustar © Tihomir Pinter

Aleš Mustar

Aleš Mustar, născut în 1968 la Ljubljana, este un recunoscut poet și traducător literar sloven. Autor a mai multor volume de poezie, a tradus operele marilor autori români și a fost distins cu premii literare importante.
Mai mult …
FILTM - Alexandru Bulucz

Alexandru Bulucz

Alexandru Bulucz, n. 1987, e un autor și critic româno-german. A câștigat premii pentru poezie și proză, și a tradus autori români. Locuiește în Berlin.
Mai mult …
FILTM - Alina Purcaru © Mircea Struteanu

Alina Purcaru

Alina Purcaru, scriitoare și jurnalistă culturală, a câștigat premii pentru „Indigo” și „Tot mai multă splendoare”. Membră PEN, contribuie la Observator cultural.
Mai mult …
FILTM- Ana Blandiana © ARTISTA PHOTO AGENCY

Ana Blandiana

Ana Blandiana, n. 1942, este o scriitoare și activistă cu 40+ cărți. A reînființat PEN România și inițiat Memorialul Victimelor Comunismului. Opera ei e tradusă în 26 limbi.
Mai mult …
FILTM- Andrei Lucian Mocuța

Andrei Lucian Mocuța

Andrei Mocuța, n. 1985, profesor și scriitor, a publicat poezie și proză. Laureat al premiilor de la Uniunea Scriitorilor și membru PEN România.
Mai mult …
FILTM - Attila_F._Baláz

Balázs F. Attila

Balázs F. Attila, n. 1954, poet, editor și traducător, A publicat 30 de volume, a tradus Blaga și Arghezi. Distins cu premiile „Madách” și „Lucian Blaga”.
Mai mult …

Borco Ilin

Borco Ilin: poet, prozator, traducător, fotograf și PR la Muzeul Satului Bănățean, laureat al „Pro Cultura”, doctor în arte.
Mai mult …
FILTM- Cătălin Lazurca

Cătălin Lazurca

Cătălin Lazurca, născut în 1973 la Timișoara, este poet și romancier, cunoscut pentru „Remix” și „Celebrul animal”. Fondator al festivalului „Discuția secretă”.
Mai mult …
FILTM - Catalina Balan

Cătălina Bălan

Cătălina Bălan, născută în 1995, a debutat în poezie la 13 ani. Acum e director de marketing la Editura Paralela 45 și contribuie la reviste literare.
Mai mult …
FILTM - Christian Kracht © Noa Ben Shalom

Christian Kracht

Christian Kracht (n. 1966), prozator elvețian de limbă germană, un scriitor-dandy, cu o viață de călătorii și opere remarcabile.
Mai mult …
FILTM - Dan-Liviu Boeriu © Lucian Borza

Dan-Liviu Boeriu

Dan-Liviu Boeriu (n. 1981) este un cunoscut cronicar literar și realizator de interviuri pentru revista de cultură „Familia”.
Mai mult …
FILTM - Dana Crăciun

Dana Crăciun

Dana Crăciun, lector și traducătoare în Timișoara, expertă în literatură și politică americană contemporană.
Mai mult …
FILTM - Ernest Wichner © M. Struteanu

Ernest Wichner

Ernest Wichner, născut în 1952 în România, este traducător și autor premiat care trăiește în Berlin. A câștigat Premiul „Voß” în 2021 pentru traduceri notabile din română.
Mai mult …
FILTM - Gavril Țărmure

Gavril Țărmure

Gavril Țărmure, manager cultural influent și fondator al Societății de Concerte Bistrița și Editura Charmides, a îmbogățit semnificativ arta și cultura românească, în special prin proeminentul Festival Internațional de Poezie și Muzică „Poezia e la Bistrița”.
Mai mult …
FILTM - Gheorghe Erizanu © Veronica Roscovan

Gheorghe Erizanu

Gheorghe Erizanu, jurnalist și scriitor moldovean născut în 1967. Licențiat în Jurnalism, fondator al Editurii Cartier și laureat al Premiului USM.
Mai mult …
FILTM - Henriette Kemenes

Henriette Kemenes

Kemenes Henriette, poetă și traducătoare, a câștigat Premiul „Kinde Annamária” și bursa Communitas. Membră FISZ, lucrările ei sunt recunoscute în România și Ungaria.
Mai mult …
FILTM - Hila Blum © Omer Armoni

Hila Blum

Hila Blum, născută în 1969, este o scriitoare și editoare israeliană. A scris romanele „Vizita” și „Cum să-ți iubești fiica,” ultimul tradus în 22 de limbi.
Mai mult …
FILTM - Ilinca Florian © Laccon

Ilinca Florian

Ilinca Florian, scenaristă și autoare, a câștigat FIPRESCI în 2017. Debutează ca romancieră în 2018 și este o voce proeminentă în literatura europeană.
Mai mult …
FILTM - Ioan Stanomir

Ioan Stanomir

Ioan Stanomir este eseist, profesor la facultatea de ştiinţe politice a Universităţii din Bucureşti. Interesat de istoria ideilor politice, constituţionalism comparat şi problematica comunismului.
Mai mult …
FILTM - Ion Mureșan

Ion Mureșan

Ion Mureșan, poet român al generației ’80, a câștigat multiple premii, inclusiv „Mihai Eminescu” în 2014. Opera sa este tradusă global și elogiată de Ana Blandiana.
Mai mult …
FILTM - Kazimierz Jurczak

Kazimierz Jurczak

Kazimierz Jurczak, profesor și filolog român la UJ, fost consilier la Ambasada Poloniei în București, este autor și traducător renumit, specializat în literatura și cultura românească, traducând operele unor scriitori români notabili.
Mai mult …
FILTM - Mara-Daria Cojocaru © Brandhuber-Schmelzinger

Mara-Daria Cojocaru

Mara-Daria Cojocaru, scriitoare și profesoară de filozofie, a câștigat premii ca Bayerischen Kunstförderpreis. Specializată în etica animalelor, are patru volume de poezie.
Mai mult …

Marcel Tolcea

Marcel Tolcea: scriitor, profesor, membru Societății Timișoara și Uniunii Scriitorilor. Autor de versuri, eseuri și colaborator la „Orizont” și Radio Timișoara.
Mai mult …
FILTM - MIhnea Balici

Mihnea Bâlici

Mihnea Bâlici, n. 1998, doctorand în Litere, expert în migrația postcomunistă, fost redactor la Echinox. A debutat în 2022 cu „Cazzo” și scrie pentru Scena9.
Mai mult …
FILTM - Nadine Schneider © Laurin Gutwin

Nadine Schneider

Nadine Schneider, născută în 1990, e o scriitoare germano-română premiată. A explorat istoria Revoluției din ’89 în romane ca „Drei Kilometer” și „Wohin ich immer gehe.”
Mai mult …
FILTM - Paula Erizanu © Elena Siretanu

Paula Erizanu

Paula Erizanu, scriitoare și jurnalistă, a colaborat cu BBC și The Guardian. Autoarea romanului „Ard pădurile,” nominalizată la Festival du Premier Roman, a debutat în 2011.
Mai mult …
FILTM - Radu Vancu

Radu Vancu

Radu Vancu, poet, prozator, eseist, și traducător, cu opere premiate și traduceri în 20 de limbi străine. Președinte PEN România din 2019.
Mai mult …

Robert Şerban

Robert Şerban (n. 1970) este scriitor și jurnalist, președintele FILTM și realizator al emisiunii ‘Piper pe limbă’
Mai mult …
FILTM - SJON © Wiktoria Bosc

Sjón

Sjón, romancier și scenarist islandez, a publicat 30 de volume și a câștigat Nordic Prize. A scris pentru Björk și a fost nominalizat la Oscar. Contribuie la filme ca Lamb și The Northman.
Mai mult …
FILTM - Tudor Crețu

Tudor Creţu

Tudor Crețu (n. 1980), scriitor și manager al Bibliotecii Județene Timiș. Autor de poezie și proză, organizator LitVest.
Mai mult …
FILTM -un cristian © Ion Cucu

un cristian 

un cristian: este editor la Observator cultural, fondatorul platformei „Casa de pariuri literare”, laureat cu bursa Cărturești 2022.
Mai mult …
FILTM - Vesna Goldsworthy © Jonathan Greet

Vesna Goldsworthy

Vesna Goldsworthy, autoare sârbo-britanică, membră a Royal Society of Literature. Câștigătoare a premiului „Momo Kapor”, operele ei „Chernobyl Strawberries” și „Gorsky” au fost adaptate de BBC.
Mai mult …
FILTM - Viorica Răduţă

Viorica Răduţă

Viorica Răduță este poetă și scriitoare prolifică, Premiată pentru volumele „Orașul închis” și „Ai moartea pe față”.
Mai mult …

Invitați speciali:

Ilie Stepan și Horea Crișovan

28 octombrie, ora 20.00 – Clubul D’arc

Programul ediției a XII-a

Cine mai citește p-aici? De ce sunt necesare festivalurile de literatură?

Sala Multifuncțională a Consiliului Județean din Timișoara Bulevardul Revoluției din 1989 nr. 17, Timișoara, Romania

Participă: Lucian Dan Teodorovici, Gheorghe Erizanu,  Radu Vancu, Tudor Crețu, Cătălin Lazurcă, Gavril Țărmure, echipa FILTM, Mircea Mihăieș, Cornel Ungureanu ș.a Moderator: Robert Șerban