la vest de est / la est de vest

Miercuri, 27 octombrie 2021

Ora 18, Muzeul de Artă Timișoara

Literatura mileniului III: joc serios, formule comerciale și gustul public

Dat fiind că proza contemporană pare a fi din ce în ce mai aservită marilor circuite comerciale și, implicit, unor teme „vandabile”, cât își mai poate permite un prozator să practice „jocul gratuit” al literaturii, unul aflat în permanent dialog cu literatura trecutului și cu cea „potențială”? Cum poate fenta acest scriitor apărarea echipei redutabile a gustului public?

Hervé Le Tellier în dialog cu Mirela Nagâț


Joi, 28 octombrie 2021

Ora 18, Muzeul de Artă Timișoara

Apartenență generațională și individualitate poetică

Este apartenența la o generație poetică o trăsătură a tinereții? Când și cum are loc desprinderea, cum începe procesul de „individuare” poetică și ce rol joacă politicul și socialul în formularea trăsăturilor comune și în păstrarea coeziunii în cadrul unor grupări literare?

Magda Cârneci, Simona Popescu, Bogdan Ghiu, Florin Iaru, Romulus Bucur
Moderator: Cosmin Ciotloș


Vineri, 29 octombrie 2021

Ora 18, Muzeul de Artă Timișoara

Politica literaturii și poetica intimității

Poate literatura „politică” să joace rolul unei soluții revelatoare pentru fotografiile trecutului sau este pur și simplu parte a unui ritual de exorcizare? Cum se produce acroșajul dintre Istorie și istoria personală, acolo unde politica se transformă în poetică? Cum poți livra istoria personală ca fiind parte dintr-una a societății sau a unei comunități? De ce ne încăpățânăm să scormonim trecutul, când o parte majoră a publicului cititor nu este interesat de acesta sau de eventualele „revelații” aduse de literatura aceasta?

András Forgách, Petru Cimpoeșu, Daniel Vighi, Viorel Marineasa

Moderatoare: Magda Grădinaru

Autori invitați la ediția a X-a