la vest de est / la est de vest

Adisa Bašić

O prezenţă remarcabilă în contextul literaturii bosniace de astăzi, cunoscută și în calitate de critic literar și profesor de scriere creativă.

ADISA BAŠIĆ s-a născut în 1979, în Sarajevo. A studiat Literatura Comparată şi Biblioteconomia şi a obţinut un master în Drepturile omului şi democraţie. A publicat patru volume de poezie: Eve’s Sentences (1999), Trauma Market (2004), A Promo Clip for My Homeland (2011) şi Motel of Unknown Heroes (2014). În 2003 şi-a petrecut patru luni călătorind prin Statele Unite, alături de alţi tineri scriitori proveniţi din ţări afectate de război şi a susţinut lecturi, din San Fransisco pînă în Boston. Ani la rînd a colaborat cu texte de critică literară la săptămînalul cultural Slobodna Bosna. Adisa Bašić predă poezie şi scriere creativă la Departamentul de Literatură Comparată al Facultăţii de Filosofie din Sarajevo.
În 2012, primeşte Premiul „Bank Austria Literaris” pentru volumul A Promo Clip for My Homeland. Ulterior, traducerea în limba germană a cărţii a fost publicată în colecţia „Edition Zwei” a editurii austriece Wieser.
Pe site-ul ei (www.adisa-basic.eu), Adisa Bašić oferă celor interesaţi versiuni în engleză sau germană ale cîtorva din poeziile, prozele şi eseurilor sale.