la vest de est / la est de vest
FILTM - Alina Purcaru © Mircea Struteanu
FILTM - Alina Purcaru © Mircea Struteanu

Alina Purcaru

Alina Purcaru (n. 1982) este scriitoare, traducătoare și publicistă. A absolvit Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine din cadrul Universităţii Bucureşti cu un masterat în Teorie literară și Literatură comparată, obținut la aceeași Universitate. Lucrează în presa cotidiană şi publică constant cronici de carte şi articole în cele mai cunoscute reviste culturale.

A debutat cu volumul de poeme rezistență (Editura Cartea Românească, 2016), urmat de alte două,  Indigo (Editura Tracus Arte, Bucureşti, 2018) și Tot mai multă splendoare (Cartier, 2022).  Este coautoare a romanului colectiv Rubik (Editura Polirom, 2008), traducătoare din limba engleză şi coordonatoare a mai multor volume colective: Poveşti cu scriitoare şi copii (Editura Polirom, 2014) și 10.000 de semne/Otros 10.000 caracteros (antologie bilingvă de proză românească, în ediție româno-spaniolă, apărută la Editura ICR în 2017) și Un secol de poezie română scrisă de femei (volumele I, II și III, împreună cu Paula Erizanu, Editura Cartier, 2019,  2020, 2021).

A  scris două cărţi  pentru copii, Catrina și marele Domn Somn şi Un unicorn în muzeul de oase (ambele cu ilustrații de Mihaela Paraschivu, publicate la Editura Cartier, 2017, 2018). Este prezentă cu poeme și eseuri critice în reviste literare și în mai multe volume colective: Cum citesc bărbații cărțile femeilor (volum coordonat de Lia Faur și Șerban Axinte la Editura Polirom, 2017), Tu, înainte de toate. O antologie a poeziei contemporane de dragoste, coordonată de Cosmin Perța (Editura Paralela 45, 2018),  Ea. Perspective feministe asupra societăţii româneşti (volum coordonat de Oana Zamfirache, Editura Curtea Veche Publishing, 2019), Arta revendicării. Antologie de poezie feministă (volum coordonat de Medeea Iancu, Fractalia și LitFem, 2020), Izolare (volum coordonat de Alexandra Rusu, Nemira, 2020), Generația de aur (volum coordonat de Vasile Leac, Fractalia, 2020) și Perturbări în desfășurare. O antologie a prezentului ( volum coordonat de Vasile Leac, Fractalia, 2021).

O selecție din poemele ei traduse în suedeză a apărut în revista suedeză Lirykvänen. A susținut lecturi în țară și străinătate și a luat parte la festivaluri și târguri de literatură naționale și internaționale.  Grupaje traduse în limba maghiară au apărut și în două publicații din Ungaria ÚjNautilus și Prae. A primit premiile ”Gheorghe Iova” pentru Indigo, Premiul ”Observator Universitas” și Cartea de poezie a anului 2022, în cadrul Galei Tinerilor scriitori, pentru Tot mai multă splendoare.  Este membră PEN şi, în prezent, face parte din redacţia  revistei Observator cultural, unde publică în mod susținut articole de critică literară și interviuri cu scriitori români și străini.