la vest de est / la est de vest
FILTM- Ana Blandiana © ARTISTA PHOTO AGENCY
FILTM- Ana Blandiana © ARTISTA PHOTO AGENCY

Ana Blandiana

Ana Blandiana (n. 1942, Timișoara) este absolventă a Facultăţii de Filologie din cadrul Universităţii din Cluj. Ulterior a beneficiat de burse de studii la Iowa University (SUA), Heidelberg Universität, DAAD Berlin.

După debutul în volum cu Persoana întîia plural (1964) a publicat până în prezent aproape 40 de cărți de poezie, eseuri și proză. Opera ei a fost tradusă în 26 de limbi.

Una din cele mai pregnante voci poetice ale epocii, s-a confruntat în comunism și cu ani de interdicție la publicare, în care poeziile i-au fost răspândite în samizdat – în special cunoscuta parodie a dictatorului sub forma unei poezii pentru copii.

După 1990 a reînființat PEN Clubul Român, pe care l-a condus până în 2004, de atunci fiind președinte de onoare. Inițiatoare a Alianței Civice și președinte în perioada 1991-2001, Ana Blandiana a realizat la Sighet, în 1993, alături de Romulus Rusan și sub egida Consiliului Europei, primul Memorial al Victimelor Comunismului și al Rezistenței din lume.

Anul acesta, a apărut, la Editura Humanitas, volumul de memorialistică Mai-mult-ca-trecutul: 31 august 1988–12 decembrie 1989, primit cu entuziasm de critica literară. „O carte care se citește neîntrerupt: stîrnește, dezvăluie, demască, acuză, pune întrebări despre responsabilitatea intelectualilor în vremuri de cumpănă. Tulburătoare cronică, mărturie, document.“ (Tatiana Niculescu)