la vest de est / la est de vest

Edo Popović

Edo Popović, autor-cult al generaţiei sale, a cărui operă literară a devenit portavocea „învinşilor” din Croaţia urbană.

Edo Popović s-a născut în 1957, la Livno (Bosnia şi Herţegovina) și a studiat la Facultatea de Filosofie din Zagreb. Volumul său de debut, Ponoćni boogie / Midnight Boogie, 1987, e considerat „cea mai carismatică operă literară a generaţiei ’80”, devenit între timp un roman-cult al scenei literare din Croația, a cărui popularitate nu a fost încă depășită de nici un alt titlu. Între 1991 și 1995, Edo Popović a fost cel mai cunoscut reporter de război, din linia întîi. Revine la literatură cu Igrači / Jucătorii (2002-2004), o trilogie neagră, dar extrem de amuzantă, dedicată lumii interlope din Zagreb. În 2006, îi apare romanul grafic Tetovirane Priče / Povești tatuate, ilustrat de Igor Hofbauer. Cel mai recent roman al său, Lomljenje vjetra / Înfruntînd vîntul, 2011, este o distopie amară, în care Croația dintr-un viitor apropiat este sfîșiată de lupta dintre bine și rău. Cărţile lui Edo Popović au fost traduse în germană, engleză, polonă şi slovenă.
„Războiul nu este cheia pentru înțelegerea prozei mele. Nu există o cheie universală. Fiecare carte este unică, la fel cum este și ființa umană, cum este fiecare veveriță sau înghițitură de ceai. Literatura se ivește din viață – din locurile în care ai trăit, din muncile pe care le-ai făcut, din cărțile pe care le-ai citit.”