la vest de est / la est de vest

Juan Gabriel Vásquez 

© foto: Daniel Mordzinski

Juan Gabriel Vásquez (n. 1973, Bogotá). După încheierea studiilor de drept la Universidad de Rosario din oraşul natal, a plecat la Paris, unde a obţinut un doctorat în literatură latinoamericană la Sorbona. A trăit în Belgia şi la Barcelona înainte de a se întoarce în Columbia. A publicat pînă în prezent şapte romane – Persona (1997), Alina suplicante (1999), Los informantes (2004), Historia secreta de Costaguana (2007), El ruido de las cosas al caer (2011; Zgomotul lucrurilor în cădere, Polirom), distins în acelaşi an cu Premio Alfaguara Novela şi în 2014 cu International IMPAC Dublin Literary Award, Reputaciones (2013) și La forma de las ruinas (2015; Forma ruinelor, Polirom) –, un volum de proză scurtă, Los amantes de Todos los Santos (2001), o biografie, Joseph Conrad: el hombre de ninguna parte (2004), şi volumul de eseuri El arte de la distorsión (2009).

A tradus din operele lui John Hersey, John Dos Passos, Victor Hugo şi E.M. Forster şi este editorialist al cotidianului columbian El Espectador.

Juan Gabriel Vásquez este cunoscut cititorilor români datorită celor două romane, apărute în traducerea lui Marin Mălaicu-Hondrari, în colecția „Biblioteca Polirom”: Zgomotul lucrurilor în cădere(2014) și Forma ruinelor (2017).

 

„Una dintre cele mai originale voci ale literaturii latinoamericane contemporane.” (Mario Vargas Llosa)

 

„Vasquez este un stilist desavirsit, un virtuoz al cadentarii rabdatoare a ritmului si al structurilor narative de o rara complexitate, care foloseste proza urmarind in mare parte aceleasi scopuri ca Bolaño: sa traseze harti ale ranilor adinci, purulente, lasate in lume de lacomie si violenta si sa arate cum uneori nici macar iubirea nu le poate vindeca.” (Time)

 

„Pentru cine a citit întreaga operă a lui Gabriel García Márquez şi se află în căutarea unui nou romancier columbian, Juan Gabriel Vásquez este o descoperire pasionantă.” (Colm Tóibín)