la vest de est / la est de vest

Marius Lazurca

Marius Lazurca s-a născut la Timișoara în 15 martie 1971. Este căsătorit cu Mirela, de formație medic, împreună cu care are șase copii. După studii de filologie începute în orașul natal, și-a continuat studiile în Franța, la École Normale Supérieure și Universitatea Paris IV-Sorbona, al cărei doctor în istorie-antropologie devine în anul 2003. Intră în viața profesională ca angajat al Facultății de Litere a Universității de Vest din Timișoara, unde predă începând cu 1997. A publicat mai multe cărți și studii în română, franceză și engleză în domeniile literaturii comparate și antropologiei istorice.

La invitația foștilor săi profesori, Adriana Babeți, Cornel Ungureanu și Mircea Mihăieș, s-a alăturat Fundației și grupului de cercetare „A treia Europă” încă de la fondarea acestora și a participat la majoritatea proiectelor academice.

În 2001, părăsește cariera universitară și intră în serviciul public. Începe cariera diplomatică în 2006, ca ambasador pe lângă Sfântul Scaun și Ordinul Suveran Militar de Malta. Între 2010 și 2016 a fost ambasador în Republica Moldova, iar din 2016 este  ambasador al României la Budapesta. În 2020 a devenit ambasador-desemnat al României în Statele Unite Mexicane.