la vest de est / la est de vest

Miruna Vlada

Laureata celui mai bun volum de poezie al anului 2014 (Bosnia. Partaj), la Premiile Radio România Cultural, una dintre liderele tinerei generații de poete române de astăzi.
MIRUNA VLADA s-a născut în 1986 la Bucureşti. A studiat Știinţele Politice, iar din 2013 este doctor în relaţii internaționale cu o cercetare despre europenizarea Bosniei-Herțegovina.
Formată la Cenaclul Euridice, coordonat de Marin Mincu, debutează în 2004 cu volumul Poemextrauterine la Editura Paralela 45, cu o prezentare de Angela Marinescu şi prefaţă de Octavian Soviany. Cartea a primit cîteva premii naționale pentru debut în poezie. În 2007 publică la Editura Cartea Românească volumul de versuri Pauza dintre vene, însoţit de un CD în lectura autoarei. Urmează Bosnia. Partaj, 2014. Volumul a fost nominalizat la premiile de Poezie ale revistei Observator Cultural și Gala Tînărului Scriitor al Anului și a primit Premiul „Cartea de poezie a anului” la Gala Radio România Cultural. Traduceri din acest volum au fost prezentate la Tîrgul de Carte de la Leipzig și la atelierul de traduceri organizat de ICR Stockholm. În prezent, volumul este în curs de traducere în limba bosniacă.
A organizat numeroase evenimente culturale, a moderat lecturi de poezie, lansări de carte în spaţii neconvenţionale, dezbateri despre poezie, experimente inter-art. Selecţii din poezia ei au fost traduse în engleză, franceză, spaniolă, sîrbă, germană, italiană şi polonă. A fost invitată la lecturi publice internaţionale în Austria, Marea Britanie, Belgia, Polonia şi Germania. Este prezentă într-o serie de antologii, alături de cei mai buni poeţi ai anilor 2000.