la vest de est / la est de vest
Norman Manea FILTM
Iván Giménez - Tusquets Editores

Norman Manea

Norman Manea este unul dintre cei mai cunoscuți scriitori români din toate timpurile.

Născut în Bucovina, viața și opera sa au fost marcate de anii copilăriei petrecuți într-un lagăr de concentrare, de traiul în dictatura comunistă și apoi de experiența exilului.

Înainte să se stabilească în  S.U.A, începând cu 1986, a publicat în țară zece volume de proză și eseuri, apreciate de critica literară a vremii și iritând ideologii oficiali. Atitudinea sa critică față de regimul comunist și accentele sale naționaliste a provocat repercursiuni din partea statului, precum cenzură și urmărire.

Numeroasele sale romane, volume de proză scurtă și eseuri, abordează în cea mai mare parte teme legate de destinul individual aflat în situații limită (Holocaustul, dictatura comunistă, exilul). De asemenea, Norman Manea publică frecvent eseuri pe teme literare actuale, despre autori români sau străini.

Cărțile sale au fost traduse în peste 20 de limbi.

Dintre prestigioasele premii literare care i-au fost acordate, amintim:

„Medicis Etranger” (Franța), „Nelly Sachs” (Germania),  „Palau Fabre” (Spania), Premiul Național pentru Literatură (România).

Norman Manea este membru al Academiei de Arte din Berlin, al  Royal Society of Literature din Marea Britanie, a fost decorat de guvernul francez cu „Commandeur dans l’Ordre des Arts et des Lettres”.

În 2017, Bard College i-a acordat titlul de „Professor Emeritus and Distinguished Writer in Residence” și „Bardian Award” pentru întreaga sa carieră de profesor din cadrul colegiului.

(mai multe pe: www.normanmanea.com, www.polirom.ro)

Foto: Iván Giménez – Tusquets Editores