la vest de est / la est de vest

Ruxandra Cesereanu

RUXANDRA CESEREANU s-a născut în Cluj, la 17 august 1963. Este poetă, prozatoare, eseistă. A debutat cu poezie, în 1981, în revista „Tribuna”. A urmat cursurile Facultăţii de litere din Cluj, pe care a absolvit-o în 1985. În timpul facultăţii a fost redactor şi s-a format la revista „Echinox”. Actualmente este profesor la catedra de Literatură Comparată a Facultăţii de Litere din Cluj. Face parte din stafful Phantasma, Centrul de Cercetare a Imaginarului, de la Cluj, în cadrul căruia a susținut ateliere de scriere creatoare în poezie şi proză (2002-2014). De asemenea, este redactor-şef la revista de cultură „Steaua”.

Dintre volumele de versuri publicate, amintim: Zona vie (Editura Dacia, 1993), Grădina deliciilor (Editura Echinox, 1993), Cădere deasupra oraşului (Editura Transpres, 1994) – Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Cluj. La acestea se mai adaugă două volume de poezie experimentală scrise în colaborare cu Andrei Codrescu (Submarinul iertat), şi Marius Conkan (Ținutul Celălalt) în 2007 şi, respectiv, 2011.

Autoarea a publicat şi mai multe volume de proză: Călătorie prin oglinzi (Editura Dacia, 1989), Purgatoriile (Editura Albatros, 1997), Tricephalos (Editura Dacia, 2002) Nebulon (Editura Polirom, 2005) – Premiul Clubului Lions, Naşterea dorinţelor lichide (Editura Cartea Românească, 2007), Angelus (Editura Humanitas, 2010) Un singur cer deasupra lor (Editura Polirom, 2013) – Premiul Asociației Scriitorilor din Cluj.
La toate acestea se mai adaugă şi o întreagă serie de volume de eseistică, primite elogios de critica de specialitate.

Ruxandrei Cesereanu i s-au tradus mai multe volume de poezie în limba engleză, două volume de proză în limba italiană iar anul trecut, romanul Angelus a apărut în S.U.A, în traducerea lui Alistair Ian Blyth.
.