la vest de est / la est de vest
FILTM - SJON © Wiktoria Bosc
FILTM - SJON © Wiktoria Bosc

Sjón

Sjón (Sigurjón Birgir Sigurðsson, n. 1962, Reykjavík, Islanda) este romancier, poet, textier și scenarist. Până în prezent, a publicat aproape 30 de volume, traduse în peste 30 de limbi și apărute la cele mai prestigioase edituri din lume.

Patru dintre romanele sale au apărut și în română, la Editura Polirom: Vulpea albastră (2014, 2020), Din pântecul balenei (2019) Mánasteinn. Băiatul care n-a existat niciodată (2020), Păr auriu ca porumbul, ochi cenușii (2022).

Pentru scrierile sale a primit numeroase distincții literare, cea mai importantă venind anul acesta, când Academia Suedeză i-a acordat Nordic Prize, al doilea premiu ca importanță după Premiul Nobel, pentru contribuția sa la arta povestirii.

La fel de cunoscută este și cariera sa de textier pentru celebra Björk, iar pentru versurile din coloana sonoră a filmului Dansând cu noaptea (2000) de Lars von Trier a fost nominalizat la Premiul Oscar. Ca scenarist, a contribuit la filme de succes, precum Lamb, câștigător la Cannes, în care protagonistă este Noomi Rapace sau drama The Northman, având în rolurile principale pe Nicole Kidman, Alexander Skarsgård și Anya Taylor-Joy.