la vest de est / la est de vest

FILTM 5, într-o Timișoară „înnoită”: capitală culturală europeană în 2021

14322674_10210678640271074_2261437009581738191_nCea de a V-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură de la Timişoara „La Vest de Est / La est de Vest” va avea loc anul acesta în perioada 25-28 octombrie.
Pe lângă satisfacţia de a vedea, în ultimii patru ani, cum proiectul FILTM a crescut şi s-a impus ca un eveniment de marcă al Timişoarei, organizatorii festivalului împărtăşesc, anul acesta, bucuria timişorenilor la aflarea veştii că oraşul lor a fost desemnat Capitala Europeană a Culturii pe anul 2021.

Ediţia a V-a FILTM vine cu o serie de noutăţi menite să atragă noi categorii de public: în primul rând, amintim parteneriatul cu Université de Paris – Sorbonne (Paris IV) – anume, cu centrul Cultures et sociétés d’Europe orientale, balkanique et médiane – EUR’ORBEM, care ne va prilejuiește o seamă de evenimente dedicate lumii univeritate, realizate cu ajutorul Universității de Vest.

Apoi, ținem să semnalăm întâlnirile cu câţiva dintre cei mai cunoscuţi scriitori de literatură pentru copii şi tineret de la noi: Ioana Nicolae, Adina Popescu şi Florin Bican îşi dau întâlnire anul acesta cu tinerii cititori din Timişoara.

Pe 26, 27 și 28 octombrie, în Sala Barocă a Muzeului de Artă Timiș, 11 scriitori, numme de primă mărime ale scenei literare contemporane își dau întâlnire cu cititorii timișoreni: lecturi publice, dezbateri și dialog cu publicul.

„Timișoara este într-un moment extraordinar al ei: a fost desemnată Capitală Culturală Europeană a anului 2021. După decembrie 1989, este, din punctul meu de vedere, cel mai important eveniment din istoria recentă a orașului. Consecințele câștigării competiției sunt, neîndoielnic, pozitive, și nu doar pe plan cultural, iar această zonă își va accelera ascensiunea.
Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara a fost, prin cele patru ediții ale sale, parte a proiectului pentru Capitală Culturală Europeană. Nume de top ale literaturii europene și românești au fost prezente și active în orașul de pe malurile Begăi, începând din 2012, când a avut loc prima ediție a FILTM. Comunitatea locală a reacționat extraordinar de-a lungul celor patru ani, prin implicare și participare numeroasă la activitățile din cadrul festivalului.
Cea de-a cincea ediție a FILTM se va desfășura, iată, sub semnul victoriei Timișoarei. E o victorie și pentru cei care organizăm FILTM fiindcă am reușit, și de data aceasta, să invităm nume sonore ale literaturii de la noi și de peste granițe. Este o victorie și pentru pasionații de literatură, întrucât timp de patru zile, între 25 și 28 octombrie, vor avea alături prozatori, poeți, eseiști, critici literari de primă mână, care vor citi din cărțile lor recente sau viitoare, care vor discuta despre scris, care vor dialoga cu cititorii. Va fi o ediție în care vom împărtăși unii cu alții, ca niciodată până acum, bucuria de fi înăuntrul culturii.
Vă așteptăm la FILTM, în viitoarea capitală culturală a Europei, Timișoara!”

Robert Șerban
președintele Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara