la vest de est / la est de vest

Adrian Cioroianu

„Istoria rămâne cea mai frumoasă poveste.” (Adrian Cioroianu)

 

Istoric, jurnalist, eseist și prozator, Adrian Cioroianu (n. 1967) este profesor la Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii din Bucureşti şi ambasador al României la UNESCO. Doctor în Istorie al Universităţii Laval din Québec, Canada, şi al Universităţii din Bucureşti, specializat în Istoria Contemporană a României.

Redactor şi, ulterior, colaborator permanent al revistei Dilema / Dilema veche (din 1998 până în prezent), Cioroianu publică constant în revistele Foreign Policy (România), Historia sau Scrisul românesc. Este realizatorul unor emisiuni cu tematică istorică difuzate de TVR, între care „Ciocnirea civilizaţiilor” sau „5 minute de istorie”. Dintre volumele publicate, amintim Pe umerii lui Marx. O introducere în istoria comunismului românesc (Curtea Veche Publishing, 2005), Geopolitica Matrioşkăi. Rusia postsovietică în noua ordine mondială (Curtea Veche Publishing, 2009), Epoca de aur a incertitudinii (Curtea Veche Publishing, 2011) și Un centenar și mai multe teme pentru acasă. Ce au învăţat şi ce nu au învăţat românii din ultimul secol de istorie (Editura Polirom, 2018).

 

„Unele episoade din istoria comunismului românesc – ca multe din istoria lumii, de altfel –seamănă cu fragmente din teatrul lui Shakespeare, după cum altele, știm, par a coborî direct din teatrul lui I.L. Caragiale. Intrigi și răsturnări de situație, trădări și răzbunări se întâlnesc la tot pasul. Unele pot fi citite în cheie comică, altele îngheață sângele în vene prin cinismul lor fără margini.” (fragment din volumul Nu putem evada din istoria noastră)