la vest de est / la est de vest

Burhan Sönmez

BURHAN SÖNMEZ s-a născut în 1965. A studiat Dreptul la Universitatea din Istanbul, profesând o vreme ca avocat și activist pentru drepturile omului. A fost membru al Societății pentru Drepturile Omului (IHD) și a fondat ONG-ul Fundația pentru Cercetare Socială, Cultură și Artă (TAKSAV). A participat la mai multe proteste civice. În 1996, a fost grav rănit în timpul unui asalt al poliției turce și s-a refugiat pentru o perioadă mai lungă în Marea Britanie.

A publicat articole pe teme de literatură, cultură și politică în mai multe ziare și reviste („BirGün”, „L’Unita”, „Birikim” și „Notos”), precum și proză scurtă. În 2009 i-a apărut primul roman, Kuzey (Miazănoapte), urmat, în 2011, de Masumlar (Păcate și inocenți). Cel de-al treilea roman al său, Istanbul Istanbul, publicat în 2015, a fost deja tradus în peste 20 limbi. Ediția în limba română a apărut la Editura Polirom, în 2016, în traducerea Leilei Unal. Păcate și inocenți a fost recompensat cu Premiul „Sedat Simavi” – una dintre cele mai prestigioase distincții literare din Turcia.

Anul acesta, a publicat cel de al patrulea său roman, Labirent (Labirint).

Cărțile lui Burhan Sönmez au fost traduse în peste 35 de limbi. În prezent, Burhan Sönmez își împarte viața între Cambridge și
Istanbul.