la vest de est / la est de vest

Dimitré Dinev

DIMITRÉ DINEV s-a născut în 1968 la Plovdiv, Bulgaria. În 1990 reușește să treacă granița în Austria. În următorii ani se dedică studiilor de Filozofie și Filologie Rusă. În tot acest timp începe să scrie în limba germană proză, piese de teatru și scenarii de film. În prezent este scriitor liber profesionist și locuiește la Viena.

A publicat povestiri în volumele Die Inschrift (2001) și Ein Licht über dem Kopf (2005). În 2008 îi apre romanul Engelszungen, cu care reușește să se remarce pe plan internațional, iar în 2010 publică volumul de eseuri Barmherzigkeit. Începând cu 1999 publică piese de teatru și librete de operă și operetă, majoritatea dintre ele fiind puse în scenă la cunoscute teatre vieneze.

Dimitré Dinev este laureat al mai multor premii literare, printre care amintim Premiul pentru literatură al orașului Mannheim, în 2002, Premiul „Adelbert von Chamisso”, în 2005.

Cărțile și piesele sale au fost traduse în peste  15 limbi, iar scenariile de film i-au adus, de asemenea, recunoaștere internațională. Filmul Spanien, regizat de Anja Salomonowitz și al cărui scenariu este realizat de Dimitré Dinev, a deschis Festivalul Internațional de film de la Berlin din 2012.

Dimitré Dinev este un apărător activ al imigranților și refugiaților din Austria. Temele recurente din prozele sale sunt experiența și suferința migranților transnaționali, autorul însuși alegând să trăiască și să scrie într-o altă țară.

 

„Cele mai sumbre și mai îngrozitoare povești se pot împărtăși doar prin umor, numai așa devin suportabile, fără să-și piardă din efect și autenticitate. Ele pot rămâne chiar mai mult timp în conștiința noastră, pentru că preferăm să ne amintim mai degrabă lucruri despre care am râs. În scririle mele am optat, mai mult sau mai puțin deliberat, pentru acest stil.“ (Dimitré Dinev)