la vest de est / la est de vest

Vladimir Lorcenkov

VLADIMIR LORCENKOV s-a născut în 1979 la Chișinău, în familia unui ofițer din armata sovietică. Copilăria lui a însemnat un periplu prin Uniunea Sovietică și alte țări socialiste, printre care Regiunea Transbaikal, Oceanul Arctic, Bielorusia, Ucraina, Ungaria, Mongolia. Când familia s-a întors în Republica Moldova, Vladimir Lorcenkov a început să studieze Jurnalismul și, timp de zece ani, a răspuns de rubrica de crime dintr-un ziar local. Este laureat al Russia Prize, secțiunea debut, în 2008, cel mai important premiu pentru debut din Rusia. În 2012 a fost pe lista scurtă a prestigiosului National Bestseller Prize. Totodată, a fost finalist la Médicis étranger, în 2014, iar în 2015 s-a aflat pe lista scurtă a altui pemiu prestigios, Firecracker Awards, din Statele Unite ale Americii.

A publicat 20 de cărți, multe dintre ele fiind traduse în peste 12 limbi. Dintre scrierile sale, amintim: Des Mille et une Façons de Quitter la Moldavie, Tabor uhodit (tradus în franceză cu titlul Camp de gitans), The Good Life Elsewhere, Med i mleko.

Romanul Acolo unde curg râuri de lapte și miere, prima traducere în limba română, a apărut la Editura Cartier din Chișinău în traducerea Antoanetei Olteanu.