la vest de est / la est de vest

Filip Florian

Considerat drept unul dintre cei mai importanți prozatori contemporani, Filip Florian s-a născut 1968, la București. Primul său roman, Degete mici (2005), a fost recompensat cu Premiul pentru „Cel mai bun debut” acordat de România literară și Fundația Anonimul, cu Premiul pentru „Cel mai bun debut în proză” acordat de Uniunii Scriitorilor din România, precum și cu Premiul de excelență pentru debut în literatură al U.N.P.R.. În 2006, împreună cu fratele său Matei Florian, a publicat romanul Băiuțeii. Zilele regelui (2008), al treilea său roman, a fost distins cu Premiul „Manuscriptum” acordat de MNLR și a fost desemnat Cartea anului 2008 la Colocviul romanului românesc contemporan. Cel mai recent roman al său, Toate bufnițele (2012), a fost distins cu Premiul pentru cea mai bună carte a anului („Beletristică”) la Gala Bun de Tipar, 2013.

În România, cărțile lui Filip Florian au apărut la Editura Polirom, iar în străinătate, traduse în zece limbi, la editurile Houghton Mifflin Harcourt (SUA), Suhrkamp (Germania), Acantilado (Spania), Fazi (Italia), Magveto si Bookart (Ungaria), Czarne (Polonia), Didakta (Slovenia), Ciela si Panorama + (Bulgaria), Kalligram (Slovacia), University of Plymouth Press (Marea Britanie) și Animar (Egipt). În 2015, este plănuită publicarea ediției în limba turcă a romanului Degete mici.

„Scrisul e un amestec nemaipomenit de bucurie, mîhnire și îndoială, un șir de dezămăgiri, speranțe și iluzii, totul pe un fond de singurătate uriașă. Ce se întîmplă în afara acestei imense singurătăți pare din alta piesă, nu mai poți cuprinde cu mintea. Tu, ca autor, acolo ți-ai dat sufletul și energia, cît ai scris, restul parcă e străin, chiar cartea, atunci cînd e tipărită, nu mai e a ta, soarta ei e independentă de tine.” (FILIP FLORIAN)