la vest de est / la est de vest

Noémi Kiss

„Noémi Kiss este cea mai cunoscută reprezentantă a literaturii maghiare contemporane scrisă de femei.” (Parászka Boróka)

Născută în anul 1974 în Gödöllő, Ungaria, Noémi Kiss este una dintre cele mai promițătoare autoare din literatura maghiară contemporană și o apreciată cercetătoare literară. A studiat Literatura Maghiară, Literatură Comparată și Sociologie la Universitatea din Miskloc, unde e lector din anul 2000. Și-a susținut teza de doctorat în anul 2003, avînd ca subiect receptarea operei lui Paul Celan în spațiul maghiar.
Noémi Kiss a publicat romane, proză scurtă, eseuri și critică literară. Activitatea sa literară cuprinde numeroase texte despre depășirea granițelor dintre țări și a barierelor de gen. Opera sa literară a fost tradusă în limbile engleză, germană, bulgară și sîrbă.
În prezent, locuiește la Budapesta, este membră a Asociației Tinerilor Scriitori Maghiari și este redactor la revista maghiară Új Holnap.

„Cărțile lui Noémi Kiss descriu spații central-europene, dar şi imagini pe jumătate adevărate, pe jumătate fictive; călătorii în timp şi spaţiu, poveşti personale, poveşti ale unor locuri, felul în care aceste locuri sînt amenajate şi locuite, relaţia reflexivă dintre oameni şi locuri – cu mult lirism, trăire şi cugetare filozofică.” (Horváth Gyöngyi)