la vest de est / la est de vest

Hervé Le Tellier

Recent laureat al Premiului Goncourt (2020) pentru romanul său, L’anomalie, Hervé Le Tellier (n. 1957) este autorul a peste 30 de volume – proză, poezie, eseuri, piese de teatru, librete, filme video – și un cunoscut jurnalist, colaborator, printre altele, la Le Monde, Canard enchaîné, Charlie Hebdo. În 1992 a fost cooptat în OuLiPo (Atelierul de Literatură Potențială), al cărui președinte este din 2019. Pe lângă propriile contribuții de tip „oulipo”, Le Tellier a publicat și o lucrare de referință: Esthétique de l’Oulipo.

Corespondența imaginară dintre autor și președintele Franței, Moi et François Mitterrand, dramatizată, se joacă din 2016, la Théâtre du Rond-Point din Paris. În 2013, volumul de proză scurtă, Contes liquides (semnat Jaime Montestrela, un scriitor portughez inventat) a primit Marele Premiu pentru umor negru „Xavier Forneret”.

L’anomalie este conceput pe structura unui serial de televiziune de înaltă clasă, care creează dependență și, în același timp, concentrează stilurile și tramele a numeroase romane contemporane de succes: roman noir, thriller, roman de campus, de dragoste, de familie, biografic. Toate se petrec sub cupola unui cer SF unde a avut loc, în timpul unui zbor Paris-New York, un fenomen supranatural și sub semnul unei întrebări nebunești: oare lumea în care trăim este o uriașă simulare pe computer, iar ființele umane sunt programe mai mult sau mai puțin inteligente, cu destinul hotărât din afară?

Traducerea în limba română, Anomalia, a apărut anul acesta, la Editura Pandora M, în colecția Anansi, și este semnată de Mădălina Ghiu.