la vest de est / la est de vest
Ilija Trojanow - FILTM2020

Ilija Trojanow

Ilija Trojanow (1965) s-a născut în Bulgaria de unde, la numai șase ani,  împreună cu familia sa, a ajuns ilegal în Germania unde aceasta a cerut azil politic. Nu peste mult timp, tatăl  are ocazia să lucreze ca inginer în Kenya. Anii petrecuți în Africa vor sta la baza numeroaselor călătorii și a cărților pe care Trojanov le va dedica acestui continent. In Afrika. Mythos und Alltag Ostafrikas (Marino 1993), Naturwunder Ostafrikas (Frederking & Thaler 1994)Hüter der Sonne. Begegnung mit Simbabwes Ältesten (Frederking & Thaler) 1999.

Tot în 1999, îi apare și primul roman Die Welt ist groß und Rettung lauert überall (Carl Hanser) care descrie experiența exilului trăită de o familie din Balcani, într-un cămin de azilanți din Italia.

În 1998 Ilija Trojanow se stabilește la Bombay de unde colaborează cu reportaje și eseuri pentru publicații de limbă germană  precum Frankfurter Allgemeine ZeitungSüddeutsche Zeitung și Neue Zürcher Zeitung.

În 1999, publică un eseu în care descrie întoarcerea sa în Bulgaria, Hundezeiten. Heimkehr in ein fremdes Land/ Timpuride câine. Întoarcerea într-o țară străină. (Carl Hanser).

În 2001, participă la o expediție pe jos, prin Tanzania, pe urmele orientalistului și descoperitorului britanic Sir Richard Francis Burton. Urmează alte trei volume de călătorii dedicate Indiei și pelerinajelor către Mecca și Medina.

În martie 2006, i se decernează Premiul Târgului de Carte de la Leipzig, pentru romanul  Der Weltensammler/ Colecționarul de lumi (Carl Hanser) care devine bestseller în toate cele trei țări de limbă germană.

În tot acest timp, autorul este profund preocupat de soarta țării sale natale, dedicându-i mai multe  scrieri dar și un film documentar: Vorwärts und nie vergessen – Ballade über bulgarische Helden/ Înainte și să nu uităm niciodată – Baladă pentru eroii bulgari este  produs de ZDF și deicat deținuților politici din Bulgaria.

În 2015, apare romanul Macht und Widerstand/ …..Putere și revoltă? (S.Fischer), a cărui acțiune se desfășoară în realitatea perioadei comuniste și pentru care autorul a studiat ani de zile în arhivele Securității bulgare. Traducerea în limba română, semnată de Andrei Anastasescu,…..a apărut anul acesta la Editura Cartier.

Volumul Gebrauchsanweisung fürs Reisen/ Instrucțiuni de folosire pentru călătorie, apărut în 2018, la Piper Verlag este din nou dedicat pasiunii de-o viață, călătoriile.

Cel mai recent roman al său, Doppelte Spur/Urma dublă,  (S.Fischer) a apărut anul acesta.

Ilija Trojanow este laureat a numeroase premii literare, dintre care menționăm:  Bertelsmann-Literaturpreis în cadrul concursului literar Ingeborg-Bachmann, 1995,  Marburger Literaturpreis 1996,  Adalbert-von-Chamisso-Preis 2000,  Berliner Literaturpreis 2007,  Mainzer Stadtschreiberpreis 2007,  Heinrich-Böll-Preis (2017).

Cărțile sale au fost traduse în 31 de limbi, între care: araba, bulgara, chineza, daneza,engleza,franceza, italiana, japoneza, româna, rusa, spaniola, maghiara.