la vest de est / la est de vest

László Krasznahorkai

„László Krasznahorkai este maestrul maghiar al apocalipsei, care poate fi comparat cu Gogol și Melville.” (SUSAN SONTAG)

Considerat unul dintre cei mai importanți prozatori maghiari ai momentului, László Krasznahorkai s-a născut la Gyula, în 1954, și a studiat Dreptul și Literele. Debutul său literar a avut loc în studenție, în paginile revistei Mozgó Világ, unde în anul 1977 a publicat povestirea Tebenned hittem. Romanul Satantango (trad. rom. De Anamaria Pop, 2012, Curtea Veche) a apărut în anul 1985, propulsîndu-l în galeria numelor ilustre ale literaturii maghiare. Cartea, premonitorie pentru anul 1989, a fost ecranizată aproape după un deceniu, în 1994, în regia lui Béla Tarr.

Dintre numeroasele romane publicate, menționăm: Az ellenállás melankóliája (Melancolia rezistenţei, 1989), Háború és háború (Război şi război, 1999), Seiobo járt odalent (Sejobo, acolo, jos, 2008) şi volumul de povestiri Megy a világ (Lumea merge mai departe, 2013). După căderea Cortinei de Fier, Krasznahorkai devine una dintre cele mai originale și mai profunde voci ale literaturii maghiare și central-est europene.

În anul 2004, statul maghiar i-a acordat Premiul Kossuth, cea mai înaltă recunoaștere națională în domeniul literaturii și artelor, iar anul acesta, László Krasznahorkai a fost desemnat laureatul Premiului Vilenica pentru Literatură, acordat în cadrul Festivalului Internațional de Literatură de la Vilenica (Slovenia).

„Cînd citim cărțile lui Krasznahorkai, avem senzația că vedem cum în piața unui orășel niște oameni stau în jurul unui foc, încălzindu-și, în aparență, mîinile, iar apoi, cînd ajungem lîngă ei, aflăm că nici nu este foc, stau în jurul nimicului…” (JAMES WOOD)