la vest de est / la est de vest

Daša Drndić

Una dintre cele mai puternice voci feminine ale literaturii din fostul spaţiu iugoslav, Daša Drndić s-a născut la Zagreb, în anul 1946. A studiat Filologia la Belgrad, apoi a obținut o Bursă Fulbright pentru a-și completa masteratul în teatru și comunicare în SUA. A fost asistent universitar, a lucrat peste 20 de ani ca redactor, producător și dramaturg în departamentul de teatru al Radio Belgrad. A lucrat, de asemenea, ca profesor de liceu de limba engleză, ca editor la Editura Vuk Karadžić din Belgrad, ca educatoare în Rijeka, ca asistent pentru educație la biroul UNHCR din Rijeka, e președinta „Minus One” – asociație a familiilor monoparentale. A scris piese de teatru radiofonic și a produs numeroase emisiuni, difuzate în Croația și în străinătate. A publicat proză și poezie în revistele literare din întreaga fosta Iugoslavie.

Dintre romanele sale, menţionăm: The Road to Saturday (1982), Leica format (2003), A Feminist Manuscript or a Political Parable: The Plays of Lillian Hellman (2006), Sonnenschein, (2007), April in Berlin (2009) și Trieste (2011).

În prezent, trăiește în Rijeka, Croația, ca scriitor liber-profesionist. Este membră a Societății Scriitorilor Croați și a PEN Croația. Cărțile ei au fost traduse în engleză, franceză, poloneză, maghiară, slovenă, olandeză, slovacă, italiană, finlandeză, macedoneană.

„Lumea ficţională a Dašei Drndić este vastă şi totodată apăsătoare. Soliditatea brutală a prezentului se îmbină cu fluiditatea alambicată a memoriei şi a timpului «care se topeşte în mintea ta precum ciocolata». Contribuţia Dašei Drndić la literatura secolului XX este covîrşitoare.” (THE INDEPENDENT)