la vest de est / la est de vest

Leire Bilbao

LEIRE BILBAO s-a născut în 1978, în Țara Bascilor. A absolvit studii de Drept și Economie. Debutează cu volumul de poezie Ezkatak (2006), urmat apoi de Scanner (2011). Poemele ei au fost traduse în peste 10 limbi și sunt incluse în mai multe antologii de poezie. Leire Bilbao a scris peste 20 de cărți pentru copii, printre care Xomorropoemak eta beste piztia batzuk și Piztipoemak eta beste xomorro batzuk, ambele apărute în 2016. Este laureată a Premiului „Euskadi“ pe anul 2017. Gerrak ez du izenik a fost recompensat cu Premiul „Etxepare“ în 2013, iar pentru Pikondoaren balada, scriitoarea a primit Premiul „Lizardi“ în 2016. Poeta colaborează la diverse ziare și posturi de radio și scrie texte pentru muzicieni.
Leire Bilbao scrie în limba bască.

Deși ancorată într-o realitate imediată cu care feminitatea poetei se confruntă în fiecare clipă, poemele lui Leire Bilbao sunt un omagiu adus străvechii limbi în care sunt scrise:

„Aș vrea / să învăț să merg alături de cuvinte. / Așa că stau pe podul ăsta / așteptând să mă intersectez cu niște cuvinte / să scriu despre sentimente atavice / în limba asta veche.”