la vest de est / la est de vest
FILTM - Marina Constantinescu
FILTM - Marina Constantinescu

Marina Constantinescu

Marina Constantinescu  (n.1966, București) este critic de teatru, scriitor, precum și cunoscută realizatoare de emisiuni TV. A absolvit Facultatea de Filologie-Litere, Universitatea Bucureşti, studii aprofundate (română-germană). Din 1993 a devenit redactor la România Literară unde a susținut săptămânal o rubrică de cronică dramatică.

Între 2005 – 2006 devine director artictic și selecționer unic al  Festivalului Naţional de Teatru I.L.Caragiale, reușind să îl transforme într-un brand cutural românesc, conferindu-i totodată un caracter internațional. Ulterior va reveni la direcțiunea festivalului între 2014 – 2019.

Debutează editorial în 1996, a Editura Nemira, cu „Danaidele – istoria unui spectacol”, primită elogios de specialisti şi de iubitorii de teatru din România şi din lume (cartea a fost publicată în limba franceză, în traducerea Micaelei Slăvescu);

Marina Constantinescu este laureată a mai multor premii importante dintre care mintim: 1997  -Premiul UNITER, categoria „Cel mai Bun Critic de Teatru” ; 2010 – Marele Premiu A.P.T.R. pentru seria de emisiuni NOCTURNE TVR 1 ; 2018 – Premiul Preşedintelui pentru anvergura naţională şi internaţională a Festivalului Naţional de Teatru ediţia din 2017; 2018 – Este decorată de Preşedintele României cu Ordinul Meritul Cultural în Grad de Cavaler; 2020 – Premiul de Excelenţă  al UNITER pentru calitatea excepţională a ultimelor şase ediţii ale Festivalului Naţional de Teatru ; 2020 – Premiul Academiei Române «Aristitza Romanescu »