la vest de est / la est de vest
FILTM - Nadine Schneider © Laurin Gutwin
FILTM - Nadine Schneider © Laurin Gutwin

Nadine Schneider

Nadine Schneider (n. 1990, Nürnberg) provine dintr-o familie emigrată din Banat. A studiat Muzică și Germanistică la Regensburg, Cremona și Berlin. Primul său roman, Drei Kilometer, a apărut în 2019 și a fost distins cu Hermann-Hesse-Förderpreis și Premiul pentru Literatură al orașului Fulda.

În 2021 a publicat  romanul Wohin ich immer gehe (Încotro plec mereu). Literatura lui Nadine Schneider se axează pe istoria perioadei dinainte și de după Revoluția din 1989, ilustrând destinele unor oameni care au fugit peste graniță sau au rămas în România să înfrunte regimul.

Wohin ich immer gehe este experiența fundamentală a aceleiași generații prezentate și în Drei Kilometer, de astă dată din punctul de vedere al celor fugiți. În acest sens, avem de a face cu un roman extrem de actual. (…) Avem șansa, prin Herta Müller, Iris Wolff și acum Nadine Schneider, să avem trei autoare remarcabile, care deși de vârste și cu experiențe diferite se pot apleca asupra acestei teme.” (Andreas Platthaus, „Frankfurter Allgemeine Zeitung”.)