la vest de est / la est de vest

Oksana Zabușko

Oksana Zabușko (n.1960, Ucraina) una dintre cele mai imprtante scriitoare ale literaturii ucrainiene de azi, a publicat poezie, proză, eseuri, critică literară, în peste 20 de titluri. La 12 ani a debutat ca poetă dar din cauză că părinții ei s-au aflat pe listele negre ale epurărilor sovietice din anii 70, a reușit să publice primul ei volum abia în perioada Perestroikăi.

A absolvit studii de filozofie la Universitatea Kyiv Shevchenk, obținând ulterior un doctorat în filozofia artei. A lucrat ca cercetător asociat pentru Institutul de Filozofie al Academiei Ucrainiene de Științe.

La începutul anilor 90, Oksana Zabușko a fost Fullbright Fellow în SUA și writer în residence al Penn State University, Harvard University și University of Pittsburgh.

Romanul ei,  Field Work in Ukrainian Sex (1996), a fost  numit „Cea mai influentă scriere a literaturii ucrianiene din perioada celor 15 ani de independență.” Varianta în limba română, Studii în teren despre sexul ucrainean, a apărut la Editura Art, în 2008, în traducerea lui Ovidiu Hanceriuc.

În prezent, Oksana Zabușco este unul dintre intelectualii cei mai angajați  în spațiul public ucrainian și se află pe lista celor mai influente 100 de personalități din Ucraina, conform presei naționale.

În 2013 scriitoarea a înființat o mică editură, împreună cu partenerul ei, Rostyslav Luzhetsky, dedicată literaturii non-comerciale.

Principala ei scriere, The Museum of Abandoned Secrets (2010), a fost listată de ziarul Tages-Anzeiger printre cele mai bune 20 de romane ale secolului XXI, iar volumul de proză surtă, Your Ad Could Go Here, apărut în 2020 a fost inclus pe lista lui New York Times a celor mai bune 100 cărți ale anului.

Cărțile lui Zabușko au fost traduse în bulgară, cehă,  engleză, germană,  italiană, lituaniană, maghiară, norvegiană, olandeză, persană, poloneză, română, rusă, sârbă, suedeză.

Dintre numeroasele distincții obținute menționăm: MacArthur Grant (2002), Premiul Național Ucrainian, Ordinul Prințesei Olha, Premiul european literar Angelus, Premiul Național Șevcenko.