la vest de est / la est de vest

Ornela Vorpsi

Scriitoare, pictoriță, fotografă și artist video, ORNELA VORPSI s-a născut în 1968 la Tirana, Albania. A emigrat în 1991 în Italia, unde a studiat Artele Plastice, iar din 1997 s-a stabilit în Franța, la Paris. Scriitoare de expresie albaneză, italiană și franceză, Ornela Vorpsi a debutat în 2003, cu romanul scris în italiană, Il paese dove non si muore mai (Einaudi). A urmat, în 2007, La mano che non mordi (Einaudi). Cea mai recentă carte, scrisă în franceză, Tu convoiteras, a apărut la Editura Gallimard. Ornela Vorpsi este laureată a prestigioaselor Premio Grinzane Cavour, Premio Viareggio, Premio Elio Vittorini.

Scrierile Ornelei Vorpsi prezintă portretul unei națiuni din care a emigrat, și face asta nu doar din perspectiva oamenilor care locuiesc acolo și își spun poveștile, ci și prin atmosfera și peisajele descrise. Textele și proiectele sale artistice sînt puternic influențate de vizual, din voința de a exprima formele de rezistență și din nevoia de a reda sentimente reprimate, povești și corpor(e)alitate.

Ornela Vorpsi a fost inclusă în antologia Best European Fiction, editată de Aleksandar Hemon, antologie care îi prezintă pe 35 cei mai importanți scriitori europeni contemporani.

În cărțile sale despre Albania și lumea est-europeană, Ornela Vorpsi scrie despre țara de origine dintr-o perspectivă critică, avînd beneficiul distanțării pe care emigrarea i l-a permis, fără a lipsi însă melancolia și autenticitatea.

„Stilul Ornelei Vorpsi, pe cît de relaxat, pe atît de sec şi poetic, se deosebeşte din fericire de stilul jovial folosit între timp, pe bandă rulantă, în multe din produsele literare est-europene.” (SÜDDEUTSCHE ZEITUNG)