la vest de est / la est de vest

Richard Swartz

Scriitor suedez şi unul dintre cei mai importanţi jurnalişti din Europa Centrală şi de Est.

Richard Swartz (n. 1945) a studiat la Praga, între 1970 şi 1972, iar din 1976 a fost corespondentul cotidianului Svenska Dagbladet în Europa Centrală şi de Est. A locuit vreme îndelungată la Viena şi Istria şi a colaborat la numeroase ziare şi reviste internaţionale, dintre care amintim: Frankfurter Allgemeine Zeitung şi Süddeutsche Zeitung. Din 2009, el scrie pentru paginile editoriale din Dagens Nyheter.
Debutul său literar a avut loc în anul 1994, în limba germană. Prima sa carte în limba suedeză, Room Service. Povestiri din Europa de Est (1996), a fost tradusă în peste cincisprezece limbi şi a fost distinsă cu Premiul „Gerard Bonnier” pentru eseistică, în 1997. Cea mai recentă carte a sa este Notlügen (Hanser, 2012).
Dintre cărţile sale, în limba română au apărut în traducere: Room Service. Povestiri din Europa de Est (Editura Univers, 1999, traducere de Ileana-Sînziana Ravini şi Victor Ravini, cu o prefaţă de Rodica Binder) şi O casă în Istria (Editura Univers, 2001).
„Richard Swartz călătoreşte prin Europa, în stilul său propriu, mai degrabă prin curţile dosnice şi pe străduţele lăturalnice decît pe marile bulevarde.” (Tageszeitung)