Născut în URSS, autor de referinţă, multipremiat şi tradus în peste 10 ţări, dar și un foarte lucid critic al societății în care trăim.
Vasile Ernu (n. 1971) este absolvent al Facultăţii de Filosofie (Universitatea „Al.I. Cuza”, Iaşi, 1996) şi al masterului de Filosofie (Universitatea „Babeş-Bolyai”, Cluj, 1997). A fost redactor fondator al revistei Philosophy&Stuff şi redactor asociat al revistei Idea artă+societate. A activat în cadrul Fundaţiei Idea şi Tranzit şi al editurilor Idea şi Polirom. Este unul din fondatorii şi coordonatorii proiectului www.criticatac.
A debutat cu volumul Născut în URSS (Polirom 2006, ediţia a II-a în 2007, ediţia III-a în 2010, ediţia a IV-a electronică, 2011, ediţia V-a 2012 ), tradus cu succes în aproape 10 ţări. Volumul a fost distins cu Premiul pentru debut al României literare şi cu Premiul pentru debut al USR.
În 2009, publică la Editura Polirom volumul Ultimii eretici ai Imperiului, de asemenea tradus în aproape cinci ţări. În 2010 publică, împreună cu Bogdan-Alexandru Stănescu, volumul Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc (Polirom). În 2012, publică volumul Intelighenţia rusă azi (Cartier). Vasile Ernu (alături de Costi Rogozanu, Ciprian Şiulea şi Ovidiu Ţichindeleanu) este coordonatorul volumului Iluzia anticomunismului. Lecturi critice ale Raportului Tismăneanu (Cartier, 2008).