la vest de est / la est de vest
FILTM -un cristian © Ion Cucu
FILTM -un cristian © Ion Cucu

un cristian 

un cristian (pseudonimul literar al lui Cristian Cosma)

Personal literar auxiliar, creatorul unui sistem editorial underground (1997-2008), redactor la Observator cultural (din 2008), fondator, editor și administrator Casa de pariuri literare (cdpl.ro, din 2010), producător independent de documentare cu și despre scriitori, coordonator al festivalului de film documentar cu specific literar Emineschool (2015). Coordonează, din 2012, CDPL Fest (peste 180 de ediții). A debutat cu romanul Morții Mă-tii (Casa de pariuri literare, 2012).

A obținut bursa literară Cărturești 2022 (ediția a II-a) pentru roman, bursa „Energie! Burse de creație artistice ”(Centru de proiecte Timișoara, 2023), bursa pentru literatură pentru copii „Șotron”(Muzeul Național al Literaturii Române din Iași, 2023).

A realizat interviuri cu scriitori contemporani, a administrat bloguri (de la bibliotecadepoezie.wordpress.com până la noraiuga.wordpress.com), a colaborat cu România literară, Ziarul de duminică și Tiuk!. Coordonează revista Țignal. Administrează arhiva foto Ion Cucu. A editat peste 400 de titluri, realizând și cărți-interviu cu: Ion Cucu, Nora Iuga, Robert Șerban, Doru Rocker Ionescu, Constantin Abăluță, Octavian Soviany, Lucian Vasilescu.

În seria Râde-n somn au apărut următoarele titluri: Visul lui Râde-n somn (ilustrații de Oana Achiței), Nu și Nu. Râde-n somn e supărat (ilustrații de Miruna Popescu), Râde-n somn și Ochi-n ochi (ilustrații de Miruna Popescu), Râde-n somn, Ingrid și Nora, Te mănânc!, Râde-n somn și mamaiaRâde-n somn la salină (ilustrații de Raluca Turliu Cobilanschi).