în cadrul Festivalului Internațional de Literatură Timișoara
18 – 20 octombrie 2015, orele 18.00
Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Eugen Todoran” Timişoara
Cu ocazia celei de-a IV-a ediţii a Festivalului Internaţional de Literatură de la Timişoara “La Vest de Est / La Est de Vest”, trei proiecţii de filme inspirate din opera lui Milan Kundera – cele mai reprezentative adaptări cinematografice ale romanelor sale – vor avea loc, în premieră, între 18 şi 20 octombrie 2015, de la ora 18.00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Eugen Todoran” din Timişoara.
Filmele vor fi prezentate de Jiřina Vyorálková – reprezentant al Centrului Ceh din Bucureşti şi traducător de limba română, Robert Şerban – Preşedintele FILTM şi Daniel Vighi – scriitor şi profesor de literatură română la UVT.
Duminică 18 octombrie / 18:00
Gluma (Žert, Jaromil Jires, Cehoslovacia 1968, 80′), unul dintre cele mai cunoscute filme ale anilor ’60, se bazează pe romanul cu acelaşi nume al lui Milan Kundera. Filmul tratează tema cunoaşterii – o nouă nedreptate nici nu elimină, nici nu resuscitează o nedreptate mai veche. La astfel de judecăți ajunge eroul, puternic afectat de represiunea stalinistă, atunci când, după mulţi ani, încearcă să se răzbune indirect pe cei responsabili de propria-i decădere.
Luni 19 octombrie / 18:00
Nimeni nu va râde (Nikdo se nebude smát, Hynek Bočan, 1965, 94′) porneşte de la o anecdotă povestită de Milan Kundera. Tema este o meditaţie amară asupra destinului greu al unui om care nu găseşte forţa de a respinge decisiv intruziunea unui grafoman încrezut. Regizorul a adăugat povestirii lui Kundera o complexă simbolistică introducând elemente subtile, interesante şi îndrăzneţe de critică socială şi politică.
Marți 20 octombrie / 18:00
Eu, zeul îndurerat (Já, truchlivý Bůh, Cehoslovacia, Antonín Kachlík, 1969, 82′) a apărut chiar în perioada când armata de ocupaţie sovietică se afla pe teritoriul Cehoslovaciei. Filmul sondează sufletul şi caracterul indivizilor cu tendinţe dictatoriale convinşi de superioritatea lor naturală. Kundera însuşi consideră acest film cea mai bună adaptare filmografică a operei sale.
Subtitrare în limba română.
Intrarea la proiecții este liberă.