la vest de est / la est de vest

Slavenka Drakulić, gînduri despre prima ediție a FILTM

„Îmi amintesc de Festivalul Literar de la Timisoara ca de o întîmplare memorabilă, într-un oraș frumos, cu un public viu și interesat, cu organizatori profesioniști. Adică tot ce are nevoie un scriitor!”, acestea sînt gîndurile Slavenkăi Draculić, una dintre cele mai puternice voci din spaţiul ex-iugoslav, la un an de vizita la Timișoara.

Slavenka Draculić s-a aflat, anul trecut, pe lista celor 12 scriitori care au făcut posibilă prima ediție a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara. În prima seară a FILTM 2012, Slavenka Draculić a citit un fragment din cea mai recentă carte a sa, A Guided Tour Through the Museum of Communism: Fables from a Mouse, a Parrot, a Bear, a Cat, a Mole, a Pig, a Dog, & a Rave, a apărut în 2011 la prestigioasa editură Penguin.

Născută în Croaţia, în 1949, Slavenka Drakulić locuieşte astăzi în Suedia. Cărţile ei au fost traduse în întreaga lume.Scrie articole de fond pentru revista americană The Nation şi colaborează cu eseuri pentru reviste precum The New Republic, The New York Times Magazine, The New York Review of Books, dar şi Süddeutsche Zeitung (Germania), Internazionale (Italia), Dagens Nyheter (Suedia), The Guardian (Marea Britanie).

În 2004, Slavenka Drakulić a primit premiul Tîrgului de Carte de la Leipzig, Award for European Understanding.