la vest de est / la est de vest

Simona Popescu

Simona Popescu este poetă, prozatoare, eseistă și conferențiar la Facultatea de Litere a Universității București, unde, pe lângă cursuri de istoria literaturii române (legate mai ales de avangardă și postmodernism), ține și cursuri de creative writing.

A publicat cinci volume de poezie. Primul, Xilofonul și alte poeme (1990), a fost tradus în maghiară. Ultimul, Lucrări în verde. Pledoaria mea pentru poezie (2006), a fost tradus, fragmentar, în franceză și germană. A mai publicat un roman, Exuvii (1997), ajuns la ediția a șaptea și tradus în poloneză, maghiară, franceză și bulgară, un volum de eseuri, Volubilis (1998), și două cărți de critificțiune legate de poetul suprarealist Gellu Naum. A coordonat scrierea romanului colectiv Rubik (2008), semnat de 29 de tineri autori. În 2015 și-a publicat teza de doctorat sub titlul Autorul, un personaj (Editura Paralela 45).

E prezentă în numeroase antologii din țară și din străinătate. A fost invitată la varii festivaluri de poezie (Trois-Rivières/Canada, Struga, Genoa, Madrid, Medana, Val-de-Marne/Paris etc.). Volumele Cartea plantelor și animalelor (poezie) și Opera poetică, vol. I se află în curs de apariție la Editura Nemira, colecția Vorpal, respectiv la Editura Rocart.