la vest de est / la est de vest

Robert Șerban: Un festival literar este și nu este o sărbătoare, în România de azi.

De ce? Fiindcă un astfel de eveniment, precum cel de la Timișoara – și altele câteva, nu multe, din țara noastră –, se ține într-un context deloc favorabil literaturii și cititului. Datele oficiale situează piața de carte de la noi pe ultimul loc din rândul țărilor membre ale Uniunii Europene. Astfel, în 2022, aceasta a avut o cifră de afaceri de 130 de milioane de euro, pe când în Germania a fost de 3,7 miliarde. Adevărat, germanii sunt mai mulți și mai bogați. Dar dacă ne comparăm cu vecinii bulgari ori unguri? O spun, din nou, cifrele: suntem întrecuți și de unii, și de alții.

Însă nu doar piața e problema, ci și cititorii, capitol la care tot în vârful cozii din Uniunea Europeană suntem. Avem puțini cititori, dar chivernisiți! Da, fiindcă atunci când e vorba de cheltuit bani pe cărți (indiferent de conținutul lor, fie că e unul literar, științific, motivațional etc.), românul scoate din buzunar între 3 și 4 euro, pe an. Bineînțeles, echivalentul în lei autohtoni. Nu mai dăm bani pe cărți fiindcă avem, deja, bibliotecile personale pline, din care citim pe rupte? Ei, aș… Statisticile spun că românii citesc aproape cinci minute pe zi. Aproape. Adevărat, e vorba de cărți, nu de altceva. La altceva, posibil să nu stăm chiar atât de rău. Cu cărțile, însă, nu prea ne încurcăm: 35% dintre conaționalii noștri declară că n-au citit niciodată vreo carte.

Cum de s-a ajuns până aici, de ce crește analfabetismul funcțional (adică, nu înțelegi ce citești), mai ales în rândul tinerilor, cum de apetența pentru acest atât de important și de formator exercițiu intelectual, lectura, e în scădere? Lumea literară își pune mereu astfel de întrebări și caută nu doar să le găsească răspunsuri (pe multe le știe tot poporul), ci și soluții. Una dintre ele este să atragi constant atenția asupra frumuseții literaturii și importanței cititului, la orice vârstă. Asta face, de mai bine de un deceniu, Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara. Iar acum, în anul în care orașul nostru e Capitală Europeană a Culturii, vrem să fim și mai elocvenți, prin numărul și calitatea invitaților și a evenimentelor. Întâlnirile nemijlocite între cititori și scriitori, dialogurile dintre ei, sunt fundamentale pentru o viață culturală sănătoasă. Sărbătorim literatura într-un an cum, din 1989, n-a mai fost altul pentru Timișoara, și n-o facem doar în Sala Barocă și în licee din oraș, ci și în județ, în școli din Lugoj, Jimbolia și Sânnicolau Mare, unde o parte dintre invitați vor fi față în față cu tinerii.

Unul dintre rosturile unui festival literar este să protejeze literatura și să-i arate uriașa forță. Asta vom face la a 12-a ediție a FILTM.