Invitați la ediția a XIII-a, 23-25 octombrie 2024

Mathias Énard

Mathias Énard (n. 1972) este un renumit prozator francez, laureat al Premiului Goncourt. A studiat limba arabă și persană, iar romanul său „Boussole” a câștigat numeroase premii internaționale. Trăiește în Barcelona.

Mai mult »

Narine Abgarian

Narine Abgarian (n. 1971) este o scriitoare armeană apreciată, cunoscută pentru seria „Maniunia” și romanul bestseller „Din cer au căzut trei mere”. Cărțile ei sunt traduse în peste 20 de limbi, iar în 2020 a câștigat Premiul Bolșaia Kniga.

Mai mult »

Semezdin Mehmedinović 

Semezdin Mehmedinović (n. 1960) este un scriitor bosniac cunoscut pentru „Sarajevo Blues”, o cronică a războiului din Bosnia. Emigrat în SUA în 1996, a obținut succes internațional cu volumul „Me’med, Bandana roșie și fulgul de zăpadă”.

Mai mult »

Cristian Fulaș

Cristian Fulaș (n. 1978) a debutat cu „Fâşii de ruşine” în 2015, câștigând numeroase premii. A tradus aproximativ 50 de volume, inclusiv „Busola” de Mathias Énard. În 2023, a primit „Prix du Rayonnement de la langue et de la littérature françaises”.

Mai mult »

Lorina Bălteanu

Lorina Bălteanu (n. 1960) a absolvit Institutul „Maxim Gorki” din Moscova și Universitatea din Dijon. Stabilită în Paris, s-a dedicat designului interior și bijuteriilor. În 2023, a debutat în literatură cu romanul „Legată cu funia de pământ”.

Mai mult »

Daniela Rațiu

Daniela Rațiu este scriitoare și jurnalistă, cu studii în Jurnalism și Drept. A publicat volume de poezie și romane, precum „Ciorap cu firul dus”. Este membră a PEN România și a Uniunii Scriitorilor, activând și în jurnalism cultural.

Mai mult »

Boris Buden

Boris Buden (n. 1958) este scriitor, teoretician și traducător croat. A studiat filosofia la Universitatea din Zagreb și a obținut doctoratul la Universitatea Humboldt. Traducător al operei lui Freud, Buden publică lucrări despre teoria culturii și politică.

Mai mult »

A. G. Romila

A. G. Romilă (n. 1974) este poet, prozator și jurnalist cultural, doctor în folclor și antropologie. A debutat în 1996 și a publicat volume precum „În drum spre sud”. Romanul său „Acasă, departe” (2023) a fost nominalizat la multiple premii literare.

Mai mult »

Nora Iuga

Una dintre cele mai apreciate poete din ziua de azi, romancieră și traducătoare prolifică din limba germană. Debutând în 1968, a fost cenzurată în perioada comunistă. După 1989, a devenit una dintre cele mai prolifice autoare, cunoscută pentru titluri precum „Sexagenara și tânărul”.

Mai mult »

Angela Baciu

Angela Baciu (n. 1970) este poetă, prozatoare și publicistă. A publicat volume ca „Maci în noiembrie” și „Mic dejun la Frida”. Membră a PEN Club și a Uniunii Scriitorilor, colaborează frecvent cu alte personalități literare și artistice contemporane.

Mai mult »

Octavian Soviany

Octavian Soviany (n. 1954) este un autor prolific, poet, prozator și critic literar. Recunoscut pentru contribuția sa remarcabilă la literatura română, Soviany a primit numeroase premii importante.

Mai mult »

Pethő Lorand

Pethő Lorand (n. 1983) este poet și traducător, licențiat în Studii Teatrale. A publicat volume precum „Nimfasztriptíz” și „Zgomote din camera obscură”. În 2023, a câștigat Premiul de Poezie Irodalmi Jelen și este o voce activă în literatura contemporană.

Mai mult »

George State

George State (n. 1979) a studiat filozofia la Universitatea „Babeș-Bolyai”. A publicat volume de poezie precum „Crux” și „Sarx”. A primit Premiul pentru poezie al revistei „Observator cultural” și a tradus opere de Paul Celan și Georg Trakl.

Mai mult »

Mădălina Aldescu

Mădălina Aldescu este studentă la Universitatea de Vest din Timișoara, specializarea engleză-japoneză. Debutând ca poetă în 2023, a participat deja la mai multe festivaluri literare importante. În timpul liber, explorează orașul și improvizează rețete de ramen.

Mai mult »

Nenad Šaponja

Nenad Šaponja (n. 1964) este poet și critic literar sârb, fondator al Editurii Agora. A publicat volume ca „Djokonda” și „Psihologija gravitacije”. Câștigător al unor premii importante, operele sale au fost traduse în numeroase limbi.

Mai mult »

Ciprian Măceșaru

Ciprian Măceșaru (n. 1976) este scriitor, muzician și jurnalist cultural. A publicat lucrări precum „Infrapaginal. Jurnal 2000-2018”. A fost toboșar în formația Toulouse Lautrec și fondator al revistei Accente.

Mai mult »

Marian Voicu

Marian Voicueste jurnalist și realizator de documentare de televiziune și fondator al publicației Veridica.ro. A publicat volumele „Tezaurul României de la Moscova” și „Matrioșka mincinoșilor”. Cunoscut pentru reportajele sale internaționale, a câștigat numeroase premii, inclusiv Medalia de Aur a ONU.

Mai mult »

Cristian Iftode

Cristian Iftode este profesor universitar la Facultatea de Filosofie, Universitatea din București. Dintre lucrările publicate amintim: „Viața bună” și „Filosofia ca mod de viață”. Este membru al Centrului de Cercetare în Etică Aplicată și susține conferințe despre filosofia practică.

Mai mult »

Florin Lobonț

Florin Lobonț este profesor la Universitatea de Vest din Timișoara, cu doctorate în filosofie. A fost Visiting Professor la Universita Ca’ Foscari și este co-fondator al centrului de terapii integrate ReCentre. Cercetările sale acoperă ecologia și prevenția radicalizării.

Mai mult »

Constantin Vică

Constantin Vică este conferențiar universitar la Facultatea de Filosofie din București, specializat în etica informației și inteligența artificială. A publicat volume precum „Civilizație algoritmică și viața în lumea digitală” și este coautor al unui manual de etică academică.

Mai mult »

Cătălin Gomboș

Cătălin Gomboș este jurnalist și redactor-șef la publicația „Veridica”. A fost corespondent de război în Irak și Afganistan și autor al volumului „Piano Man în Casa Războiului”. Specializat în Orientul Mijlociu, este laureat al mai multor premii jurnalistice.

Mai mult »

Dan-Liviu Boeriu

Dan-Liviu Boeriu (n. 1981) este autor al volumelor „Anatomia ratării” și redactor asociat al revistei „Familia”. Publică cronici literare în reviste importante și organizează dialoguri culturale publice. Cea mai recentă lucrare a sa este „Aici locuiește frica” (2024).

Mai mult »

Carmen Muşat

Carmen Mușat este profesor universitar și fondator al revistei „Observator cultural”. A publicat volume despre literatura românească și teoria literaturii. Coordonează colecția „Cultura ideilor” la Editura Tracus Arte și traduce lucrări importante din teoria literaturii.

Mai mult »

Despina Jderu

Despina Jderu este doctor în literatură franceză și teorie literară, cercetător la Universitatea din București unde predă teoria literaturii și critic literar. A condus în calitate de președinte, juriul Premiului Goncourt – Alegerea României timp de patru ani și colaborează la revista Observator Cultural.

Mai mult »

Cristian Pătrăşconiu

Cristian Pătrășconiu (n. 1976) este scriitor și jurnalist, cu specializări în științe politice și literatură comparată. A realizat sute de interviuri cu personalități culturale și este redactor-șef adjunct al revistei „România literară”, moderând podcastul „Spandugino”.

Mai mult »

Oigăn

Oigăn este muzician, co-fondator al trupei Kumm, cu care a lansat șase albume. A lansat albumul solo „Antimaterie” în 2022, cu invitați speciali. Fascinat de muzica repetitivă, este parte din trupa Robin & The Backstabbers și continuă să creeze proiecte experimentale.

Mai mult »